A köröm elválása a körömágytól

A fellevegősödött köröm az egyik leggyakrabban előforduló körömelváltozás, amivel felkeresnek munkám során. Az érintettek életkora, foglalkozása, neme ennél a problémánál nem releváns, mert mindenkit érinthet. Ahogy azt a körömelváltozásoknál megszokhattuk ismét egy komplex, már-már banálisnak mondható problémáról van szó. A fellevegősödött köröm problémát annál eredményesebben lehet megoldani, minél hamarabb kezdődik el a probléma kezelése.

Fellevegősödött köröm jobb láb
Fellevegősödött köröm bal láb

Fellevegősödött körmök kialakulása

A félig felvált köröm leggyakrabban mechanikai sérülés következtében fordul elő, de okozhatja a köröm gombás, vagy bakteriális fertőzése is. Nagyon sok esetben a láb ortopédiai elváltozásai is szerepet játszanak a kialakulásában, gondoljunk csak bele, mikor két összeérő lábujj folyamatosan nyomja a körömszéleket. A mechanikai sérülés alatt nem feltételen csak egy hatalmas körmöt ért ütést, vagy rúgást kell érteni, minden más ebbe a kategóriába tartozik, ami a körömfelületet nyomja. Ez lehet akár a szabadszél felől elölről, akár felülről vagy oldalról, a sánc felőli irányból. Normál esetben a köröm alsó szerkezete a körömágy felületéhez tapad azonban, ha az említett módon a körmöt folyamatos nyomás éri, akkor ezt a körömlemez nem tudja tolerálni. A köröm nem egy rugalmas anyag, így az elválik a körömágytól. 

Ha ez az elváltozás nem egy súlyos baleset, körmöt ért sérülés azonnali következménye, ami rögtön látható, akkor bizony hosszú idő el tud teli, mire maga az elváltozás szemmel is észrevehető. Először csak a köröm barázdáltsága hívhatja fel a figyelmet arra, hogy valami nincs rendben a köröm szerkezetével, tapadásával, de a legtöbb esetben viselőjének ez még nem tűnik fel. Amikor már szemmel látható az elváltozás, akkor a legtöbben azonnal a köröm gombás fertőzésére gondolnak. Valójában a fellevegősödött szarulemez színe már nem fényes, egészséges rózsaszínes, hanem sárgás, szürkés, opálos. Fontos tudni, hogy nem minden köröm fellevegősődés gomba, de minden gombás fertőzéstől fellevegősödik a köröm. Olyan ez, mint a minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár esete. 

A körömágytól elvált köröm kezelése

A levegős köröm azonban nemcsak hogy nem nyújt esztétikus látványt, hanem számos fertőzés forrása lehet. Baktériumok, gombák szaporodhatnak el a körömlemez alatt, amik tovább súlyosbíthatják a köröm elváltozást. Kialakulhat a köröm kórokozó általi betegsége, ami jóval meghosszabbítja a kezelés idejét és emiatt a várt végeredmény (a körömfelszín teljes újra tapadása) is megkérdőjeleződik, hiszen az idő faktornak ebben az esetben nagyon nagy szerepe van. 

Ennek az egyik oka az, hogy mindennemű fertőzés esetén a protokoll szerint a sérült, köröm fellevegősödés miatt érintett körömrészt el kell távolítani, ezzel is megakadályozva azt, hogy a fertőzés a még egészséges körömfelületet elérje. Így viszont a körömágyi lágyrészek elkezdik a szabad területet befoglalni, az újonnan növő körömnek nem lesz elég helye, ahová visszanőjön. A deformálódás megállíthatatlan, az alapprobléma pedig továbbgenerálódik: kialakulhat az úgynevezett csőköröm. A másik ok, ami miatt az idő faktornak nagy szerepe van, az az, hogy az idő múlásával a körömágy tapadást képző felülete megszűnik, mert nem volt szükség a működésére. Ilyen esetben a körömágyi felszín elveszítette a barázdáltságát, fényes, sima felületű.

A kezelés és az eredmény tehát nagyban függ a köröm aktuális állapotától, attól, hogy milyen régóta állt fent a probléma, valamint attól, hogy milyen másodlagos, harmadlagos elváltozásokat okozott ez idő alatt.

A kezelés eszközei

Elsődlegesen mindig a fertőzést kell megszüntetni, ha van, illetve amennyiben nincs, akkor arra törekedni, hogy ki se alakuljon. Ezekre ma már nagyon hatásos ecsetelők kaphatóak (pl. Callux fungicid szérum, Arkada szérum), de szükség lehet szakorvos által felírt és monitorozott gyógyszerek szedésére belsőleg is. Nagyon fontos tudni, hogy ezek a gyógyszerek nem a gyorsan bekapok egy fájdalomcsillapítót kategóriák. Semmiképpen nem javaslom, hogy orvosi és laborkontroll nélkül bárki is akár antibiotikumot, akár gomba ellenes szerekkel kezdje el kezelni önmagát. Ezzel egy időben meg lehet és kell kezdeni a láb tehermentesítését, főleg abban az esetben, ha a levegős körmöt ortopédia elváltozás okozza (talpbetét, lábujjszétválasztó viselése). 

Körömágyi deformitás - benőtt köröm

A körömágyi deformitás megszüntetésére kiváló módszer a tape tecnika, amit vendégnek feltételen el kell sajátítania (ezt természetesen megmutatom) és rendszeresen végeznie is kell otthonában. A körömlágyító és tapadást pedig elősegítő olajjal kezeli.  Amennyiben már csőköröm is kialakult, azt különböző körömszabályzó módszerekkel lehet korrigálni. Esetenként elég az is, ha a körömsáncba tamponálunk, kivezetjük a körmöt. Ha ez kevésnek bizonyul, akkor megfelelő eszközökkel, a fogszabályzáshoz hasonlóan helyes irányba terelhető a körömlemez növekedési formája.

Észrevehetetlen körömprotézis

Ha mindezek ellenére sem tapad vissza a már egészségesen növő köröm a körömágy felületére, akkor sincs minden veszve, hiszen erre az esetre lett kitalálva a körömprotézis. Ezt férfiak is bátran viselhetik, mert észrevehetetlen, a hölgyeknek pedig lakkozás is készíthető rá. Természetesen a körömpótlásnak is megvannak a maga szabályai és javallatai, ezért szeretném hangsúlyozni, hogy személy szerint én nyugodt szívvel és lelkiismerettel csak teljesen egészséges körömre készítek el protézist.

Összefoglalás

Kérjen időpontot kezelésre!

+36 70 884 7412

uzenet@spiritlabapolo.hu

11:00 - 19:00

1156 Budapest Páskomliget utca 39. Fszt. 44-es csengő

Időpontkérés

Igényes környezetben várom Önt szeretettel!

Stúdió címe:
Elérhetőségem:
Nyitvatartás:

Csak telefonos bejelentkezés alapján.

Közösségi média: